Marion Sicot is met terugwerkende kracht voor twee jaar geschorst vanwege het gebruik van epo in juni 2019. Bij het bepalen van de strafmaat voor de 28-jarige renster werd rekening gehouden met het dubieuze gedrag van haar ploegleider, de Belg Marc Bracke.

Sicot was al voorlopig geschorst sinds ze anderhalf jaar geleden positief testte op het verboden middel bij het Franse kampioenschap. De straf werd vorige maand definitief, melden Franse media dinsdag, waardoor ze tot juli van dit jaar niet aan wedstrijden mag deelnemen.

De Française van de Belgische ploeg Doltcini-Van Eyck Sport hield lang haar onschuld vol, tot ze in maart in een tv-programma toegaf het middel te hebben gebruikt om het vertrouwen van haar ploegleider terug te winnen.

Er speelde echter meer, zo bleek. Sicot klaagde Bracke aan wegens seksuele intimidatie. Ze zegt jarenlang door hem te zijn gedwongen foto's in ondergoed op te sturen. De Belg wilde dat onder het voorwendsel het gewicht en de fysieke vorm van Sicot te kunnen volgen.

Het Franse antidopingbureau AFLD hield rekening met de druk waaronder Sicot moest presteren. Er hing haar een schorsing van vier jaar boven het hoofd. "Marion Sicot zocht naar een manier om via een hoger sportief niveau te ontkomen aan de intimidatie van haar ploegleider. In deze zeer specifieke omstandigheden nam ze doping", concludeerde het AFLD.

De ethische commissie van de internationale wielrenunie UCI is na getuigenissen van twee rensters inmiddels ook een disciplinair onderzoek naar Bracke gestart.