Lucinda Brand heeft zaterdag de Urban Cross in het Belgische Kortrijk gewonnen. De 31-jarige Nederlandse boekte haar derde overwinning in vier wedstrijden. Bij de mannen eindigde Lars van der Haar als tweede achter Eli Iserbyt.

Brand startte slecht in Kortrijk, maar herstelde zich en knokte zich naar de kop van de koers. In de eindsprint rekende ze af met landgenotes Denise Betsema (tweede) en Yara Kastelijn (derde).

Europees- en wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Worst konden niet meedoen om de overwinning. Alvarado (vierde) was in de laatste ronde onderuitgegaan en Worst kreeg een lekke band. Ze finishte als zesde.

In de afgelopen weken was Brand al de beste in de Superprestige van Niel en Merksplas. Twee weken geleden was ze in Leuven ook dicht bij de overwinning, maar toen ging de zege naar Alvarado.

De wedstrijd in Kortrijk was onderdeel van de X²O-trofee, waarvan de eerste manche vorige maand werd gewonnen door Worst. Er volgen nog wedstrijden in Antwerpen, Herentals, Baal, Hamme, Lille en Brussel.

Lucinda Brand boekte haar derde overwinning in vier wedstrijden. (Foto: ANP)

Iserbyt troeft Van der Haar en Van Aert af

Bij de mannen ging de zege naar de Belg Eli Iserbyt. De Europees kampioen ging er in Kortrijk in de voorlaatste ronde alleen vandoor en hield zijn solo tot de finish vol.

Achter de winnaar van Pauwels Sauzen-Bingoal eindigde de Nederlander Lars van der Haar als tweede. Daarmee kenden de eerste twee plaatsen dezelfde bezetting als bij de eerste manche in Oudenaarde.

Veel aandacht in Kortrijk was er voor Wout van Aert, de Belg van Jumbo-Visma die zijn eerste cross van het seizoen reed. De uitblinker van het ingekorte wegseizoen kwam als derde over de finish. De Nederlander Ryan Kamp werd zesde, net voor zijn landgenoot Corné van Kessel.

De pechvogel van de dag was de Belg Michael Vanthourenhout, die lang alleen op kop reed, maar na een lekke band werd voorbijgereden door Iserbyt, Van der Haar en Van Aert. Vanthourenhout moest genoegen nemen met de vierde plaats. Zondag volgt de eerste wereldbekercross van het seizoen in het Tsjechische Tábor.