Jumbo-Visma heeft vanaf volgend jaar ook een vrouwenploeg, zo bevestigde de Nederlandse wielerformatie maandag na maandenlange geruchten. Marianne Vos wordt zoals verwacht de kopvrouw van het nieuwe team.

In juli meldden diverse media al dat Jumbo-Visma een vrouwenploeg zou gaan oprichten voor 2021 en dat Vos het gezicht van de formatie wordt. De 33-jarige Brabantse rijdt op dit moment nog voor CCC-Liv.

"Het is fantastisch om middels een eigen vrouwenploeg een grote bijdrage te gaan leveren aan het nationale en internationale vrouwenwielrennen. Met de komst van dit vrouwenteam maken we Jumbo-Visma compleet", zegt teambaas Richard Plugge, die met zijn ploeg ook al een schaatstak heeft.

De vrouwenploeg van Jumbo-Visma begint in 2021 met een continentale licentie. De internationale wielerbond UCI staat namelijk niet toe dat nieuwe ploegen direct een WorldTour-licentie krijgen. Bij de mannen behoort Jumbo-Visma op dit moment tot de sterkste wielerploegen ter wereld.

'Gaan grote bijdrage leveren aan vrouwenwielrennen'

Naast uithangbord Vos zal het vrouwenteam van Jumbo-Visma bestaan uit Jip van den Bos, Riejanne Markus, Anouska Koster, Nancy van der Burg, Aafke Soet, Teuntje Beekhuis, Karlijn Swinkels, de Duitse Romy Kasper, de Belgische Julie Van de Velde, de Deense Pernille Mathiesen en de Britse Anna Henderson.

Esra Tromp gaat zoals verwacht leiding geven aan de ploeg. De geboren Drentse was de afgelopen jaren teammanager van wielerploeg Parkhotel Valkenburg, dat zich aan de nieuwe vrouwenformatie van Jumbo-Visma verbindt.

"De doelstelling is om het beste vrouwenteam ter wereld te worden, dus deze uitdaging heb ik met beide handen aangegrepen", zegt Tromp. "We gaan met de kennis en ervaring die binnen deze organisatie beschikbaar is een grote bijdrage leveren aan het vrouwenwielrennen."