De internationale wielerunie UCI heeft vrijdag het coronaprotocol versoepeld. Een ploeg hoeft de Tour de France pas te verlaten als er twee renners binnen zeven dagen positief testen op het coronavirus.

Voorheen stond in het protocol dat een ploeg van verdere deelname kon worden uitgesloten als twee medewerkers (naast renners ook ploegleiders, mecaniciens en andere stafleden) positief zouden testen.

De UCI meldt dat de aanpassing is gemaakt op verzoek van de ploegen. Een uitsluiting volgt overigens niet automatisch na twee positieve testen van renners binnen zeven dagen. De organisatie van een koers neemt uiteindelijk het besluit om een ploeg wel of niet naar huis te sturen.

De UCI vraagt organisators van koersen om "al het mogelijke" te doen om een hertest te regelen voor de start van de volgende etappe als een renner positief test. Zo kan mogelijk worden voorkomen dat renners naar huis moeten bij een vals-positieve test.

Dit zijn de etappes van de Tour de France
249
Dit zijn de etappes van de Tour de France

Lotto Soudal mag door versoepeling van start

Donderdag meldde Lotto Soudal dat twee medewerkers "niet negatief" waren getest op het virus. De Belgische ploeg stuurde twee dagen voor de Tour-start in Nice twee mecaniciens en twee soigneurs naar huis. De twee andere medewerkers waren in contact geweest met de twee besmette personen.

Volgens het oude protocol had de Tour-organisatie kunnen besluiten om Lotto Soudal te weren, maar volgens de nieuwe regels mag de ploeg zaterdag wel aan het Grand Départ verschijnen.

Het aantal coronabesmettingen in Frankrijk zit de laatste dagen in een stijgende lijn. Donderdag werden er 6.111 positieve gevallen vastgesteld, het grootste aantal sinds begin april.

Alpes-Maritimes, de regio waarin startplaats Nice ligt, werd onlangs vanuit Nederland nog ingedeeld in code oranje, wat inhoudt dat alleen noodzakelijke reizen naar het gebied zijn toegestaan.

Speel mee met het Tourspel! Voor de appgebruikers: tik hier.