De Nederlandse vrouwen reizen eind deze maand met een sterke ploeg af naar Plouay voor de EK wielrennen op de weg. Alle grote namen zijn aanwezig in Frankrijk.

Bondscoach Loes Gunnewijk selecteerde Amy Pieters, Chantal Blaak, Ellen van Dijk, Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Marianne Vos, Demi Vollering en Lorena Wiebes voor de wegwedstrijd en Van Dijk en Van der Breggen voor de tijdrit.

Pieters en Van Dijk verdedigen hun titel. De Noord-Hollandse en de Utrechtse waren vorig jaar in Alkmaar de beste in respectievelijk de wegwedstrijd en de tijdrit en mogen dus opnieuw een gooi doen naar het goud.

Woensdag werd al bekend dat Mathieu van der Poel meedoet aan de EK-wegwedstrijd voor mannen. Nu is ook duidelijk dat hij wordt bijgestaan door David van der Poel, Oscar Riesebeek, Sebastiaan Langeveld, Julius van den Berg, Pieter Weening, Koen de Kort en Nick van der Lijke.

Nederland doet dit jaar niet op alle onderdelen van de EK mee. Aan de gemengde ploegentijdrit en de tijdrit voor de mannen wordt geen invulling gegeven vanwege het drukke programma bij de mannelijke profs in deze periode van het jaar.

Oranje presteerde vorig jaar in Alkmaar uitzonderlijk goed op de EK. Zo werden titels veroverd bij de juniorenvrouwen (wegwedstrijd en tijdrit), de elitevrouwen (wegwedstrijd en tijdrit) en op de gemengde ploegentijdrit.