Jumbo-Visma houdt Dylan Groenewegen voorlopig aan de kant. De sprinter rijdt geen wedstrijden in afwachting van een oordeel van de disciplinaire commissie van de UCI naar aanleiding van de zware valpartij van Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen.

De Amsterdammer week woensdag in de sprint van de eerste etappe van zijn lijn en reed Jakobsen daarop in de hekken. Die kwam zwaar ten val en werd tot vrijdagmiddag in coma gehouden. De Nederlands kampioen liep verschillende botbreuken in zijn gezicht op.

"Met zijn beweging brak Dylan een sportieve regel en dat is zoals altijd onacceptabel", schrijft Jumbo-Visma donderdag in een verklaring op de website. "We hebben besloten dat Dylan niet in een wedstrijd zal starten, in afwachting van het oordeel van de disciplinaire commissie waaraan de UCI het incident heeft overgedragen."

Groenewegen zelf vertelde donderdag dat hij ook helemaal niet met wielrennen bezig is en met zijn gedachten alleen bij Jakobsen en zijn familie is. "Ik raak de fiets voorlopig even niet aan", zei een geëmotioneerde Groenewegen tegen de NOS. "Aan sprinten denken is heel ver weg. Ik zal er de komende maanden niet eens aan denken te fietsen."

Toeschouwer legt ernstige crash van Jakobsen vast
30
Toeschouwer legt ernstige crash van Jakobsen vast

Groenwegen kampt met sleutelbeenbreuk

De kans was al klein dat Groenewegen op korte termijn een wedstrijd zou rijden. Hij kwam zelf ook ten val en liep daarbij een gebroken sleutelbeen op.

Wel spreekt Jumbo-Visma de steun uit voor Groenewegen, die op sociale media veel verwensingen naar zijn hoofd geslingerd kreeg. "We zullen Dylan en zijn familie bijstaan om door deze ook voor hen (mentaal) zware tijden te komen. Zij zijn door sommigen op verwerpelijke wijze bejegend."

Los van een eventuele schorsing, moet Groenewegen ook vrezen voor een rechtszaak. De Poolse autoriteiten zijn een officieel onderzoek gestart naar de valpartij. Justitie bekijkt of hij onbedoeld ernstig letsel heeft toegebracht aan Jakobsen.