Richard Carapaz heeft vrijdag verrassend de derde etappe van de Ronde van Polen gewonnen. De Ecuadoraan van Team INEOS bleef met een late uitval het peloton net voor en pakte bovendien de leiding in het klassement.

Het is voor de winnaar van de Giro d'Italia van vorig jaar zijn eerste zege voor INEOS. Carapaz ging er in de licht oplopende slotkilometer van de rit van Wadowice naar Bielsko-Biala vandoor en hield stand tot aan de meet.

De 203 kilometer lange rit werd wederom opgeschrikt door een zware valpartij, waarvan de Fransman Mickaël Delage het grootste slachtoffer was. Hij werd met een helikopter naar het ziekenhuis vervoerd. Woensdag kwam Fabio Jakobsen nog zwaar ten val. Hij is inmiddels aan de beterende hand.

Taco van der Hoorn van Jumbo-Visma maakte deel uit van de kopgroep. Hij werd op zo'n 28 kilometer van de streep als laatste gegrepen, waarna Nathan Haas ervandoor ging. De Australiër van Cofidis greep een minuutje op het peloton, maar op 7 kilometer van de meet was ook zijn avontuur voorbij.

Niets leek daarna een sprint in de weg te staan, maar Carapaz verraste met een venijnige uitval. Wilco Kelderman was op de vijfde plaats de beste Nederlander.

Carapaz neemt de leiderstrui over van wereldkampioen Mads Pedersen, die dinsdag de etappe won. In de rangschikking heeft de kopman van INEOS vier seconden voorsprong op de Italiaan Diego Ulissi, terwijl Luka Mezgec derde staat met zes seconden achterstand.