Wielrenner Fabio Jakobsen is vrijdag ontwaakt uit zijn kunstmatige coma. Zijn doktoren verwachten dat de sprinter van Deceuninck-Quick-Step volledig kan herstellen van de harde valpartij woensdag in de Ronde van Polen.

"Hij is bij bewustzijn, aanspreekbaar en reageert op commando's. Hij ademt zelfstandig en zijn bloeddruk is goed. Hij moet nu gaan revalideren en over ongeveer twee weken mag hij naar huis. Hij heeft veel geluk gehad", zei vicedirecteur Pawel Gruenpeter van het ziekenhuis in het Poolse Sosnowiec bij een persmoment.

De 23-jarige Jakobsen kwam woensdag hard in aanraking met de dranghekken nadat hij tijdens de eindsprint van de eerste etappe van de Ronde van Polen door concurrent en landgenoot Groenewegen in het nauw was gedreven.

Aanvankelijk werd gevreesd voor hersenletsel, maar dat bleek niet het geval. Wel had Jakobsen onder meer een verbrijzeld gehemelte en een verbrijzelde luchtpijp. Hij werd daarom vijf uur lang geopereerd en tijdelijk in coma gehouden.

Vanwege de zware verwondingen staat Jakobsen een lang herstel te wachten, meldt zijn ploeg. "Praten en eten wordt erg lastig de komende tijd. Zijn herstel zal lang en slopend zijn. We bedanken verder iedereen voor de steun en roepen op om de privacy van Fabio te respecteren."

Voor de appgebruikers: tik op de tweet om een video van de valpartij te bekijken.

'Jakobsen kan terugkeren als topsporter'

Gruenpeter is optimistisch over de kans van Jakobsen om volledig te herstellen - "Als je zo'n ongeluk overleeft, dan kan je zeker weer gaan sporten" - en meldde dat er ten onrechte in de media werd vermeld dat hij een uur lang gereanimeerd moest worden na zijn val.

"De patiënt heeft altijd zijn hartslag behouden en een goede bloedsomloop gehad. Vanwege het trauma aan het gezicht had hij moeite met de ademhaling, waardoor het enige tijd duurde voordat we hem veilig naar het ziekenhuis konden vervoeren."

Jumbo-Visma-sprinter Groenewegen, die zelf ook viel en zijn sleutelbeen brak, werd door de organisatie van de Ronde van Polen uit koers gehaald. Het is nog niet bekend of hij verdere sancties krijgt.

Vrijdag werd wel duidelijk dat de Poolse justitie inmiddels een onderzoek naar de valpartij heeft geopend. Op woensdagavond bekeek de politie de plaats van de crash al grondig, waarbij ook een aantal fietsen in beslag werd genomen.

Toeschouwer legt ernstige crash van Jakobsen vast
30
Toeschouwer legt ernstige crash van Jakobsen vast