De politie in de Poolse stad Katowice heeft vrijdag een officieel onderzoek tegen Dylan Groenewegen ingesteld. De renner van Jumbo-Visma veroorzaakte woensdag een zware valpartij in de Ronde van Polen, waarbij Fabio Jakobsen ernstig gewond raakte.

In eerste instantie spitst het onderzoek zich toe op het onbedoeld toebrengen van ernstig letsel, zo meldt het Poolse medium TVP vrijdag. Behalve Jakobsen raakte ook een jurylid van de koers ernstig gewond.

Enkele andere renners liepen kleinere verwondingen, zoals een gebroken vinger of gebroken halswervel, op bij de valpartij. Groenewegen zelf brak zijn sleutelbeen en moest worden geopereerd.

De Poolse officier van justitie gaat onderzoeken of de verwondingen zijn veroorzaakt door Groenewegen of het gevolg zijn van de omstandigheden van het ongeval.

Woensdag deed de politie al uitgebreid sporenonderzoek bij de finish van de eerste etappe van de Ronde van Polen. Er werden onder meer enkele fietsen van renners in beslag genomen als bewijsmateriaal en er werden getuigen ondervraagd.

Voor de appgebruikers: tik op de tweet om een video van de valpartij te bekijken.

Vrijdag poging om Jakobsen uit coma te laten ontwaken

Patrick Lefevere, de ploegbaas van Jakobsen bij Deceuninck-Quick-Step, meldde eerder al dat de Belgische formatie van plan was om aangifte te doen tegen Groenewegen. Volgens Lefevere wilde Quick-Step de Amsterdammer aanklagen voor poging tot moord.

Jakobsen werd meteen na het ongeval met spoed overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij in een kunstmatige coma werd gebracht en in de nacht van woensdag op donderdag vijf uur lang werd geopereerd.

Aanvankelijk werd er gevreesd voor het leven van de 23-jarige Betuwenaar, maar inmiddels verkeert hij buiten levensgevaar. Hij werd vrijdag met succes uit zijn coma gehaald en maakt het naar omstandigheden goed.

Groenewegen week in de eindsprint van de openingsetappe van zijn lijn, waarna hij in contact kwam met Jakobsen, die hard in de hekken vloog. Groenewegen werd door de koersorganisatie gediskwalificeerd voor de eerste etappe - hij kwam al vallend als eerste over de finish - en uitgesloten van verdere deelname.

Toeschouwer legt ernstige crash van Jakobsen vast
30
Toeschouwer legt ernstige crash van Jakobsen vast