Wielrenner Fabio Jakobsen verkeert nog altijd in een ernstige, maar stabiele toestand na zijn heftige crash woensdag met Dylan Groenewegen in de Ronde van Polen, zo heeft het ziekenhuis in het Poolse Sosnowiec donderdagochtend laten weten.

Jakobsen liep onder meer een verbrijzeld gehemelte en een verbrijzelde luchtpijp op en werd direct naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij in de nacht van woensdag op donderdag met succes een vijf uur durende operatie heeft ondergaan.

Volgens de artsen is er, zoals Jakobsens ploeg Deceuninck-Quick-Step eerder al meldde, geen sprake van hersenletsel. Ook zijn wervelkolom lijkt onaangetast. Hij heeft wel moeite met ademen vanwege een blessure aan zijn borst.

De 23-jarige Jakobsen wordt nog altijd in een kunstmatige coma gehouden. Later op donderdag wordt geprobeerd hem daaruit te laten ontwaken. Rond 14.00 uur volgt een nieuwe update over zijn situatie.

Voor de appgebruikers: tik op de tweet om een video van de valpartij te bekijken.

Groenewegen dreef Jakobsen in het nauw

Jakobsen klapte woensdag in de eindsprint van de eerste etappe hard tegen de dranghekken na contact met Groenewegen, die in de spurt van zijn lijn week en zijn landgenoot in de verdrukking bracht.

Groenewegen werd naar aanleiding van het incident gediskwalificeerd voor de eerste etappe en uit koers genomen. Het is nog onduidelijk wat de verdere sancties zijn voor de kopman van Jumbo-Visma.

Jakobsen is regerend Nederlands kampioen op de weg sinds hij vorig jaar de nationale titel pakte in Ede. Hij sprintte in 2019 ook naar twee etappezeges in de Vuelta a España, waarmee hij naam maakte in het peloton.

Toeschouwer legt ernstige crash van Jakobsen vast
30
Toeschouwer legt ernstige crash van Jakobsen vast