Dylan Groenewegen is woensdag gediskwalificeerd voor het veroorzaken van de bizarre valpartij in de openingsrit van de Ronde van Polen. Hij week in de massasprint van zijn lijn af, waardoor Fabio Jakobsen vol in de dranghekken vloog.

Groenewegen ging de sprint bergaf van ver aan en had Jakobsen in zijn wiel zitten. De Nederlands kampioen wilde zijn landgenoot aan de rechterkant passeren, maar de renner van Jumbo-Visma ging ook steeds verder naar rechts.

Hierdoor werd Jakobsen de dranghekken in gekatapulteerd en knalde hij vol op een fotograaf. Jakobsen raakte daarbij ernstig gewond en wordt in een kunstmatige coma gehouden in een ziekenhuis in Katowice.

Ook Groenewegen en enkele andere renners kwamen ten val. De Nederlander gleed al vallend als eerste over de finish, maar werd een uur na afloop van de etappe door de organisatie van de Ronde van Polen gediskwalificeerd.

Jakobsen aangewezen als winnaar

De organisatie van de Ronde van Polen heeft Jakobsen voorlopig aangewezen als winnaar van de etappe, ook al belandde hij in de dranghekken.

De Fransman Marc Sarreau kwam achter Groenewegen als tweede over de eindstreep. De renner van Groupama-FDJ liep een zware schouderblessure op en zal, net als Jakobsen logischerwijs, niet meer starten in Polen.

De Ronde van Polen is de eerste rittenkoers in de WorldTour sinds de coronacrisis. De wedstrijd telt in totaal vijf etappes en duurt tot en met zondag.

Toeschouwer legt ernstige crash van Jakobsen vast
30
Toeschouwer legt ernstige crash van Jakobsen vast

Voor de appgebruikers: tik op de tweet om de video te bekijken.