Niki Terpstra mag zondag het ziekenhuis verlaten, nadat hij begin deze week hard ten val was gekomen tijdens een trainingsrit. De 36-jarige renner gaat thuis verder werken aan zijn herstel.

"Goed nieuws op Vaderdag: Niki gaat vandaag naar huis!", schrijft SEG Cycling, het bureau dat Terpstra vertegenwoordigt, op Twitter. "We roepen iedereen op om de privacy van hem en zijn familie te respecteren."

Total Direct Energie, de ploeg van Terpstra, verwacht dat hij drie maanden uit de roulatie zal zijn. De Noord-Hollander moest een dag op de intensive care van het ziekenhuis verblijven en is in de afgelopen dagen verder opgeknapt.

Terpstra trainde dinsdag achter een scooter toen hij op de Markerwaarddijk tussen Lelystad en Enkhuizen moest uitwijken voor een paar ganzen en hard tegen een rotsblok viel.

De Noord-Hollander liep naast een gebroken sleutelbeen, gebroken ribben en een klaplong ook onder meer een kneuzing in zijn onderrug en een hersenschudding op. Hij werd met een traumahelikopter naar het VU medisch centrum in Amsterdam gebracht.

Terpstra wilde de komende maanden de Tour de France en de kasseienklassiekers rijden. De Ronde van Frankrijk (29 augustus-20 september) start al over iets meer dan twee maanden, terwijl de Ronde van Vlaanderen (18 oktober) en Parijs-Roubaix (25 oktober) pas over vier maanden op het programma staan.