Tom Dumoulin heeft zijn persoonlijke lidmaatschap opgezegd bij de MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport. De renner van Jumbo-Visma kon zich niet vinden in de houding van de groepering rondom Parijs-Nice.

"Ik vind het gedachtegoed van de MPCC heel mooi. Ze streven een schonere sport na en vinden de huidige dopingregels nog niet streng genoeg, vooral op het gebied van cortisonengebruik", zegt de 29-jarige Dumoulin zondag in een aflevering van Wielerflits Update.

"Daar kan ik wel inkomen, maar ik vond het een farce rondom Parijs-Nice. Naar mijn mening had die koers niet verreden moeten worden. Toen was er al de corona-uitbraak, ook in Frankrijk."

Parijs-Nice ging medio maart 'gewoon' door, terwijl het coronavirus ook Frankrijk toen al in zijn greep hield. Verschillende ploegen, waaronder Jumbo-Visma, trokken zich terug voor de koers of verlieten de wedstrijd voor het einde. Uiteindelijk besloot de organisatie alleen de slotrit te schrappen.

"Er waren echt flinke problemen, maar de MPCC heeft daar toen niets over gezegd", aldus Dumoulin. "Hun motivatie is dat ze er voor de volksgezondheid zijn, maar het rijden van Parijs-Nice was helemaal prima."

'Vond het een heel hypocriete opstelling van de MPCC'

Niet alleen de situatie rondom Parijs-Nice was voor de Giro-winnaar van 2017 reden om zijn lidmaatschap op te zeggen, maar ook de houding van de MPCC ten opzichte van gebruik van ketonen, in water oplosbare moleculen die in de lever worden aangemaakt op het moment dat het lichaam vet verbrandt ten behoeve van energie.

"Ze kwamen met het verhaal dat het gebruik van ketonen heel gevaarlijk is. Dat vond ik een heel hypocriete opstelling van de MPCC", vertelt hij. "Onze ploeg gebruikt ketonen, dus dan is het ook een beetje hypocriet van mezelf om lid te zijn van de MPCC. Die twee zaken samen hebben mij doen bewegen om mij af te melden."

Jumbo-Visma stapte in 2015 al uit de MPCC, nadat George Bennett volgens de ploeg ten onrechte uit de Giro d'Italia werd geweerd vanwege een te lage cortisolwaarde. De Nederlandse ploeg beweerde toen dat de procedure van de wielerbeweging rond cortisolmetingen niet 100 procent waterdicht was.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.