De internationale wielerunie UCI is druk bezig met het samenstellen van een nieuwe kalender. De bond overweegt het seizoen te verlengen, maar wil dit ook weer niet te lang doortrekken.

"Het moet wel binnen de perken van het gezond verstand blijven", vertelt UCI-voorzitter David Lappartient zaterdag in een videoboodschap op Facebook. "We zoeken naar de beste oplossingen, al is het momenteel onmogelijk om een nieuwe datum te geven voor het hervatten van het seizoen."

Door de uitbraak van het coronavirus moesten alle grote voorjaarsklassiekers worden afgelast. Onder meer de Amstel Gold Race, de Ronde van Vlaanderen en de Giro d'Italia werden van de kalender gehaald. Ook is het zeer twijfelachtig of de Tour de France kan doorgaan.

Al deze grote koersen worden mogelijk naar het najaar verplaatst, maar Lappartient beseft dat de UCI voor een moeilijke taak staat. "Eenvoudig is het niet. Ik praat met de teams, de organisatoren en natuurlijk de renners."

De internationale wielerbond wil op de kalender wel voorrang geven aan de drie grote rondes (Tour de France, Giro d'Italia en Vuelta a España) en de vijf wielermonumenten (Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en Ronde van Lombardije).

"In de eerste plaats willen we de grootste schatten van onze sport beschermen. Op de weg zijn dat de grote rondes en de monumenten", laat Lappartient weten. "We zullen ervoor zorgen dat we voor het einde van het seizoen een solide kalender hebben en de passie voor het wielrennen opnieuw kunnen ontdekken."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.