Ploegbaas Patrick Lefevere van Deceuninck-Quick Step begrijpt niet waarom de Tour de France van later dit jaar nog niet is afgelast vanwege het coronavirus. De 65-jarige Belg hoopt dat organisator ASO spoedig een beslissing neemt.

"Er is geen EK voetbal, er zijn geen Olympische Spelen. Ik ben geen pessimist, maar wel een realist. Dat weet iedereen. Hoe kan je dan vasthouden aan de Tour? Natuurlijk wil ik dat die doorgaat, maar voorlopig hebben wij als team alleszins nog geen nieuws gehad", zegt Lefevere dinsdag tegen Sporza.

De Franse krant Le Parisien meldde maandag op basis van communicatie tussen de teams en organisator ASO dat de Tour nog altijd op het geplande tijdstip zou plaatsvinden, van 27 juni tot 19 juli. Maar dan wel mogelijk in een aangepaste versie, zoals geen publiek bij de start en de finish.

"Ik heb dat ook gelezen", aldus Lefevere. "Maar sinds de laatste communicatie van ASO, over de afgelasting van de slotdag van Parijs-Nice, heb ik niets meer van hen gehoord. Er is nog geen communicatie geweest over de Tour, toch zeker niet met onze ploeg."

'Hopen op goodwill van je sponsors'

Sinds de slotdag van Parijs-Nice op 14 maart is er niet meer gekoerst. Alle koersen tot 1 juni zijn al afgelast, waaronder de Giro d'Italia, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en Amstel Gold Race. Voor de Ronde van Italië wordt nog wel een nieuwe datum gezocht.

"Waarom zou de Tour wel kunnen doorgaan als andere sportevenementen dat niet kunnen? Zijn die belangrijker? Natuurlijk wil ik graag dat de Tour doorgaat, zelfs een Tour 'light' mag van mij gereden worden. Als er maar gekoerst wordt, maar zal dat nog lukken?, vraagt Lefevere zich hardop af.

"Ik heb geen glazen bol. Iedereen stelt zich de vraag wanneer de koers weer op gang zal komen, maar op zich is dat nu ook nog bijzaak. Voorlopig hebben we in de wereld andere dingen aan ons hoofd. Laat ons dat ook niet vergeten en voor de rest is het als wielerteam rekenen op de goodwill van je sponsors."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.