Warren Barguil is zondag uit Parijs-Nice gezet. De Fransman van Arkéa-Samsic is door de organisatie bestraft voor stayeren achter een ploegleiderswagen in de openingsetappe.

De 28-jarige Barguil kwam met nog zo'n 60 kilometer te gaan samen met onder anderen landgenoot Romain Bardet ten val. In een poging om terug in het peloton te komen, kreeg hij ruim een kwartier hulp van een auto en dat is tegen de regels.

"Ik accepteer het besluit van de jury, ook al doorkruist het mijn plannen", schrijft Barguil op Instagram. "Ik wilde niks verkeerds doen, ik was nog wat groggy na mijn val en schuilde achter de auto terwijl ik besloot of ik door kon gaan of moest afstappen."

Het incident lijkt veel op dat van Nils Eekhoff. De Nederlander dacht in september wereldkampioen bij de beloften te zijn geworden, maar werd na lang juryberaad vanwege stayeren uit de uitslag geschrapt. De emotionele Eekhoff was zich van geen kwaad bewust.

Barguil, viervoudig ritwinnaar in een grote ronde, was bezig aan zijn eerste WorldTour-koers van het jaar. Eerder reed hij in zijn vaderland de kleinere koersen Tour de la Provence, Faun Ardèche Classic en Royal Bernard Drome Classic.

Flinke invloed coronavirus op Parijs-Nice

In Parijs-Nice is een flink aantal topploegen absent. Jumbo-Visma, CCC, Movistar, Mitchelton-SCOTT, Team INEOS, Astana en UAE Team Emirates laten de 'Koers naar de Zon' schieten vanwege het coronavirus. Hun afwezigheid betekent dat er twee extra procontinentale ploegen meedoen en dat per formatie plek is voor acht in plaats van zeven renners.

De openingsetappe werd zondag gewonnen door de Duitser Maximilian Schachmann van BORA-hansgrohe, die afrekende met zijn medevluchters. De koers duurt tot en met zondag.