Sam Ligtlee verraste zichzelf vrijdag misschien nog wel het meest met zijn gouden medaille op de tijdrit bij de WK baanwielrennen. De 22-jarige Nederlander reed in een indrukwekkende race naar de titel.

"Ik verbaas mezelf echt. Ik wist dat de vorm goed was, maar wat ik hier doe... Ik reed twee keer onder de minuut en twee keer een dik persoonlijk record", aldus de 22-jarige Ligtlee bij de NOS.

"Ik ben hartstikke blij. Ik heb hier jaren voor getraind en werd telkens vierde, dan weer vijfde en een keertje achtste. Zo zat ik er telkens naast. Ik wist: als de klap één keer goed is, word ik wereldkampioen."

Het broertje van de inmiddels gestopte Elis Ligtlee plaatste zich als tweede voor de finale en legde de lat met een tijd van 59,495 hoog voor de topfavoriet Quentin Lafargue. De Fransman kwam er niet aan.

Een euforische Sam Ligtlee na het behalen van zijn wereldtitel. (Foto: Pro Shots)

'Dit maakt het gemis van de teamsprint goed'

Eerder moest Ligtlee een teleurstelling slikken, want hij viel buiten de selectie voor de teamsprint, het onderdeel waarop Nederland eerder tijdens het toernooi de wereldtitel prolongeerde.

"Je moet nooit opgeven. Zo zit ik ook niet in elkaar. Je moet altijd door blijven vechten en dan betaalt het zich vanzelf uit. Dit maakt het goed dat ik net naast de ploeg voor de teamsprint viel."

Nederland staat bij de WK inmiddels op vier keer goud en één keer brons, waarmee de medaillespiegel wordt aangevoerd. Het toernooi duurt nog tot en met zondag.