Annemarie Worst heeft zondag de wereldbeker veldrijden in het Franse Nommay gewonnen. Ze rekende af met Ceylin del Carmen Alvarado, die na vier zeges op rij voor het eerst niet won in 2020. Bij de mannen ging de zege bij afwezigheid van Mathieu van der Poel naar de Belg Eli Iserbyt.

De twee Nederlandse vrouwen reden in de cross lange tijd vooraan met de Amerikaanse Kate Compton. Zij werd op enkele seconden achterstand derde.

Het is voor Worst haar derde zege van dit seizoen in de wereldbeker. Ze was eerder de sterkste in Bern en Tábor. Alvarado was alleen in Koksijde de beste, maar staat wel aan de leiding van het klassement.

Alvarado kende op Franse bodem een slechte start. Ze schoot uit haar pedaal en ging vlak daarna tegen de vlakte. Ze meldde zich na een korte inhaalrace aan het begin van de tweede ronde weer vooraan bij Worst en de Française Marion Norbert-Riberolle.

Die thuisrijdster viel later met versnellingsproblemen weg, terwijl Compton vooraan aansloot. Het drietal Alvarado-Worst-Compton sloeg vervolgens een groot gat met de rest van het veld.

In de laatste ronde leek Compton even te moeten passen, maar de Amerikaanse wist zich terug te knokken in het wiel van de Nederlandse vrouwen. In de lange sprint was ze echter niet opgewassen tegen Worst, die ook Alvarado achter zich hield.

Iserbyt profiteert van afwezigheid Van der Poel

Bij de mannenrace ontbrak wereldkampioen Van der Poel. De wereldkampioen, die de vorige vier wereldbekerraces won, is met zijn ploeg op trainingskamp in Spanje.

Bij afwezigheid van de Nederlandse veelwinnaar werd het een zeer fraaie strijd tussen de Belgen Iserbyt en Toon Aerts. Iserbyt schudde zijn landgenoot pas in de laatste kilometer van zich af.

De 22-jarige Vlaming won in september en oktober al de eerste drie wereldbekers van het seizoen in Iowa City, Waterloo en Bern. Van der Poel, die niet meedeed aan die crossen, was vervolgens de beste in Tábor, Koksijde, Namen en Heusden-Zolder.

Aerts behoudt de leiding in het klassement met nog één cross te gaan.