Mathieu van der Poel kan komend wielerseizoen zijn opwachting maken in de Italiaanse klassiekers Strade Bianche en Milaan-San Remo. Zijn ploeg Alpecin-Fenix heeft donderdag wildcards gekregen voor beide koersen. Dat geldt niet voor Tirreno-Adriatico.

Een kleine twee weken geleden liet Van der Poel bij de presentatie van zijn Pro Continental-ploeg al weten dat zijn programma in 2020 mede afhangt van de wildcards die al dan niet vergeven worden.

Alpecin-Fenix had verzoeken uitstaan bij de Italiaanse wedstrijdorganisatie RCS voor Strade Bianche (7 maart), Tirreno-Adriatico (11-17 maart) en Milaan-San Remo (21 maart). De Belgische formatie heeft nu dus voor twee van die drie koersen een wildcard gekregen.

"De RCS worstelt met het feit dat ze niet heel veel wildcards hebben", zei teammanager Christoph Roodhooft eerder deze maand bij de ploegpresentatie. "Als we een wildcard krijgen voor de Tirreno, nemen we Mathieu mee. Zo niet, dan gaat hij mee op trainingskamp."

Alpecin-Fenix hoopt op meer wildcards

De 24-jarige Van der Poel hoopt dat hij dit seizoen meer WorldTour-koersen zal gaan rijden. Er staat nog een aantal verzoeken uit. Alpecin-Fenix mikt nog op wildcards voor Parijs-Roubaix (12 april), de Waalse Pijl (22 april) en de Vuelta a España. Die laatste koers start op 14 augustus in Nederland.

Bij Omloop Het Nieuwsblad, Dwars door Vlaanderen, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen, de Scheldeprijs, de Brabantse Pijl en de Ronde van Catalonië is de ploeg van Van der Poel in ieder geval van de partij.

Van der Poel wil dit jaar graag voor de tweede keer op rij de Amstel Gold Race winnen, maar de zesvoudig nationaal kampioen veldrijden weet nog niet of deelname aan de Limburgse heuvelklassieker in zijn programma past.

Overigens sloot Alpecin-Fenix zich later op donderdag aan bij de MPCC, de belangenvereniging voor een geloofwaardige wielersport. Tot die organisatie behoort ook een aantal WorldTour-ploegen.