De internationale wielrenunie UCI heeft woensdag besloten om de introductie van de Classics Series uit te stellen. De nieuwe reeks van eendagskoersen zorgde voor veel kritiek van met name de teams.

Het was de bedoeling dat de Classics Series in 2020 zou starten. De UCI hoopt dat het klassement nu een jaar later voor het eerst zal worden ingevoerd.

De Classics Series zou bestaan uit de vijf 'monumenten' (Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije) en vijftien andere grote eendagswedstrijden. Het was de bedoeling dat er meer inkomsten gegeneerd konden worden.

In september 2018 kwamen alle partijen in het wielrennen tot een unaniem akkoord over een uitgebreid plan voor vernieuwing in de sport, waar de Classics Series deel van uitmaakten.

De AIGCP, de koepelorganisatie waarin de professionele wielerploegen zijn verenigd, publiceerde twee maanden geleden echter een boze open brief met een lange lijst van klachten.

Wil je de mooiste verhalen over het sportjaar 2019 lezen? Bestel het NUsport Jaarboek. Voor de appgebruikers: tik hier.

UCI nog steeds overtuigd van voordelen Classic Series

De teams hadden ingestemd met de Classic Series op voorwaarde dat het klassement meer geld zou opleveren. De AIGCP concludeerde eind september dat aan die voorwaarde niet was voldaan en dat dat er te weinig progressie was geboekt door de UCI in het hervormen van het economische model van het wegwielrennen.

Bovendien waren de teams het niet eens met de opzet van de Classic Series en vonden ze dat er onvoldoende rekening werd gehouden met de rechten van de ploegen en renners. De AIGPC waarschuwde daarom dat de teams hun renners niet zouden laten meedoen aan de Classics Series.

De UCI heeft woensdag eieren voor zijn geld gekozen en de start van de nieuwe reeks uitgesteld. "We zijn nog steeds overtuigd van de voordelen van de Classics Series", schrijft de wielerunie. "De UCI blijft in gesprek met de teams met als doel de reeks zo snel mogelijk in te voeren. President David Lappartient roept in het belang van het wielrennen op tot eenheid."