Eddy Merckx heeft vrijdag het ziekenhuis verlaten. De 74-jarige Belgische wielerlegende, vijfvoudig winnaar van de Tour de France, werd maandag met spoed opgenomen vanwege een flinke hoofdwond.

Merckx kwam ten val tijdens een fietstocht met vrienden en verloor even het bewustzijn. Een toevallige voorbijganger verleende eerste hulp, waarna hij per ambulance werd overgebracht naar een ziekenhuis in het Belgische Dendermonde.

De doktoren wilden geen risico nemen met Merckx, omdat hij sinds enkele jaren in het bezit is van een pacemaker. Hij moest daarom een reeks onderzoeken ondergaan om de precieze oorzaak te achterhalen van zijn aandoening.

Merckx werd echter in de loop van de dag alweer verhuisd naar een gewone kamer en vijf dagen later mocht hij dus weer zijn eigen huis opzoeken. Hij moet het voorlopig wel rustig aan doen en mag zich de komende tijd niet intensief inspannen.

Merckx won vijftig jaar geleden voor het eerst de Tour

Vijftig jaar geleden won Merckx de Tour voor het eerst en mede vanwege dat jubileum was de Grand Départ dit jaar in Brussel. Hij was zelf uiteraard ook aanwezig in de Belgische hoofdstad.

Behalve in 1969 won Merckx de Tour in 1970, 1971, 1972 en 1974. Hij deelt het record van vijf eindzeges met Jacques Anquetil, Bernard Hinault en Miguel Indurain. Hij heeft ook een recordaantal etappezeges (34) in de Tour.

Merckx, bijgenaamd 'de Kannibaal', was ook nog eens vijf keer de beste in de Giro d'Italia (1968, 1970, 1972, 1973 en 1974) en hij won in 1973 de Vuelta a España.