Primoz Roglic heeft zaterdag de Italiaans eendagskoers Giro dell'Emilia op zijn naam geschreven. De renner van Jumbo-Visma kwam na 207,4 heuvelachtige kilometers solo aan in San Luca.

Het Education First-duo Michael Woods en Sergio Higuita eindigde op vijftien seconden van Roglic als tweede en derde.

Bauke Mollema was de beste Nederlander op plek vier. Hij gaf net als de nummer vijf Alejandro Valverde zeventien seconden toe op de winnaar. Met verder Diego Ulissi (zesde), Pierre Latour (zevende), Jakob Fuglsang (achtste), Egan Bernal (negende) en Gianluca Brambilla (tiende) was het een top tien vol grote namen in de semiklassieker.

Voor de 29-jarige Roglic was het al zijn twaalfde overwinning van 2019. De Sloveen, die vorige week de wegrit bij de WK niet uitreed, won dit jaar onder meer de Vuelta a España, de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten, Tirreno-Adriatico en de Ronde van Romandië. Jumbo-Visma staat op 48 zeges.

De Giro dell'Emilia is een van de Italiaanse voorbereidingswedstrijden op de Ronde van Lombardije. De laatste klassieker van het wielerjaar staat volgende week zaterdag op het programma.

Vollering zorgt voor Nederlandse zege

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Demi Vollering. De Nederlandse bleef na een kleine honderd kilometer van Bologna naar San Luca de Italiaanse Elisa Longo Borghini en de Tsjechische Nikola Nosková voor.

De 22-jarige Vollering boekte haar derde zege van het seizoen. De renster van Parkhotel Valkenburg won eerder de proloog van het Festival Elsy Jacobs in Luxemburg en de Volta Limburg Classic.

Annemiek van Vleuten wilde in de Giro dell'Emilia voor het eerst haar regenboogtrui tonen, maar de kersverse wereldkampioene moest zich ziek afmelden.