Bahrain Merida heeft zondag bekendgemaakt dat het contract van Rohan Dennis per direct is beëindigd. De 29-jarige Australiër verdedigde woensdag zijn wereldtitel op de tijdrit nog met succes.

In een korte verklaring meldt Bahrain Merida dat het contract van Dennis, dat nog een jaar doorliep, al op 13 september is beëindigd. Het is niet eerder naar buiten gebracht om hem een rustige voorbereiding op de WK wielrennen te gunnen.

Dennis is het niet eens met de keuze van de Bahreinse wielerploeg en stapt naar de arbitragecommissie van wielerbond UCI. Bahrain Merida zegt voorlopig geen commentaar te geven.

Het besluit om Dennis opzij te zetten, heeft vrijwel zeker te maken met de Tour de France in juli. Daarbij besloot de Australiër een dag voor de tijdrit - waar hij een van de favorieten was - om nog altijd onbekende reden af te stappen.

De ploegleiding van Bahrain Merida snapte niets van de keuze van Dennis, die er zelf ook vaag over bleef. Hij kwam afgelopen woensdag bij de WK voor het eerst sinds de Tour weer in actie.

Dennis startte negen keer in een grote ronde, maar haalde slechts drie keer de eindstreep. Hij heeft drie dagoverwinningen in grote rondes op zijn palmares staan en pakte dus twee keer de regenboogtrui op de tijdrit.