De UCI heeft de wegwedstrijd voor de mannen bij de WK wielrennen zondagochtend ingekort en met een halfuur uitgesteld wegens zware regenval in Yorkshire. De koers is om 10.10 uur begonnen en telt 261 kilometer.

Aanvankelijk zou de wedstrijd 285 kilometer lang zijn, waarvan de eerste 12 kilometer neutrale zone was. "Dit was een hele moeilijke beslissing, maar de veiligheid van iedereen is het belangrijkst", aldus de UCI in een korte verklaring.

Een lus van zo'n 10,5 kilometer is uit het parcours geschrapt. De renners hoeven daardoor de beklimmingen Buttertubs en Grinton Moor niet meer te bedwingen.

Daarnaast worden de eerste 50 kilometer van de koers niet gereden. Dat wordt gecompenseerd door twee extra omlopen rondom Harrogate. De renners moeten daar nu negen in plaats van zeven rondes maken.

WK-wegwedstrijd mannen: ‘Van der Poel steekt er bovenuit'
301
WK-wegwedstrijd mannen: ‘Van der Poel steekt er bovenuit'

Van der Poel kanshebber op regenboogtrui

Mathieu van der Poel geldt als een van de kanshebbers op de regenboogtrui. Namens Nederland verschijnen ook Bauke Mollema, Niki Terpstra, Sebastian Langeveld, Mike Teunissen, Dylan van Baarle, Jos van Emden en Pieter Weening aan de start in Leeds.

De WK in het Britse Yorkshire werd eerder geplaagd door slecht weer. Bij de tijdrit voor beloften kwamen enkele renners ten val in diepe regenplassen op het parcours.

De finish van de wegwedstrijd in Harrogate wordt rond 16.30 uur Nederlandse tijd verwacht.