Nederland heeft zondag bij de wereldkampioenschappen wielrennen in Yorkshire de allereerste titel op het onderdeel gemengde ploegentijdrit veroverd.

Koen Bouwman, Bauke Mollema, Jos van Emden, Lucinda Brand, Riejanne Markus en Amy Pieters begonnen als de favoriet en maakten die status waar.

Het Oranje-zestal was na 27,6 kilometer 23 seconden sneller dan Duitsland (Tony Martin, Nils Politt, Jasha Sütterlin, Lisa Brennauer, Lisa Klein en Mieke Kröger).

Het brons ging in eigen huis naar Groot-Brittannië, dat urenlang op de hot seat zat als de ploeg met de snelste tijd, maar 51 seconden langzamer was dan Nederland.

De drie Nederlandse mannen zetten al de snelste tijd van het veld neer en die voorsprong kwam in de beurt van de vrouwen niet meer in gevaar.

"Het is fantastisch om hier de eerste wereldkampioen te worden op dit onderdeel", zei Mollema in een eerste reactie. "Het is erg zwaar om een ploegentijdrit te rijden met maar drie renners, maar we hebben het geweldig gedaan."

Ploegen niet in sterkste formatie

De gemengde ploegentijdrit stond voor de eerste keer op het WK-programma. Het onderdeel vervangt de ploegentijdrit voor merkenteams, die de afgelopen zeven jaar de aftrap van de wereldkampioenschappen was.

Bij de 'Team Mixed Relay' reden eerst drie mannen een ploegentijdrit van 13,8 kilometer. Zodra de tweede man de finishlijn passeerde, mochten de drie vrouwen aan hun rondje van 13,8 kilometer beginnen. De totaaltijd van beide trio's telde.

In totaal deden elf landen mee. Geen enkele ploeg had zijn sterkste formatie opgesteld.

Nederland won eerder dit jaar bij de EK in Alkmaar al goud bij de gemengde ploegentijdrit. Toen reden Bouwman, Mollema, Ramon Sinkeldam, Markus, Pieters en Floortje Mackaij namens Oranje.

Dinsdag rijden de vrouwen hun individuele tijdrit bij de WK Yorkshire. De mannen strijden woensdag om de regenboogtrui in het tijdrijden. De wegraces bij de elite staan zaterdag (vrouwen) en zondag (mannen) op het programma.

Bauke Mollema, Koen Bouwman en Jos van Emden zetten de concurrentie al op achterstand. (Foto: Getty Images)