Primoz Roglic heeft vrijdag zijn leidende positie in het algemeen klassement van de Vuelta a España behouden. De Sloveen reed in een nerveuze etappe, die werd gewonnen door de Fransman Rémi Cavagna, enige tijd op achterstand door een valpartij, maar hij behield zijn rode trui.

Roglic ging op 66 kilometer van de finish tegen de vlakte bij een massale valpartij in het peloton. Vervolgens besloot Movistar het tempo op te voeren. De kopman van Jumbo-Visma kwam hierdoor op een minuut achterstand, maar keerde 20 kilometer later terug.

Cavagna maakte deel uit van een kopgroep van tien renners en reed op 22 kilometer van de finish weg bij zijn medevluchters. De 24-jarige renner van Deceuninck-Quick-Step hield het aanstormende peloton op een lastig slotklimmetje in Toledo net achter zich.

Sam Bennett en Zdenek Stybar werden op vijf seconden van Cavagna respectievelijk tweede en derde. Alejandro Valverde eindigde als vijfde en pakte drie seconden op Roglic, die als tiende over de finish kwam.

In het algemeen klassement heeft Roglic bijna drie minuten voorsprong op nummer twee Valverde. Nairo Quintana, de nummer drie in de rangschikking, heeft zo'n 3,5 minuut achterstand en Wilco Kelderman blijft op bijna 10 minuten zevende.

Er staan nog twee etappes op het programma in de Vuelta. Zaterdag volgt een zware bergrit en zondag wordt de Spaanse wielerronde afgesloten met een vlakke etappe naar Madrid.

Kopgroep van tien krijgt niet veel ruimte

De negentiende etappe van de Vuelta voerde het peloton over 165 kilometer van Ávila naar Toledo. Na een beklimming van de derde categorie in de beginfase volgde een relatief vlakke rit. De aankomst lag op een kort klimmetje met een stijging van gemiddeld 7 procent.

Kort na de start vormde zich een kopgroep van tien renners. Tot dit gezelschap behoorden onder anderen Cavagna, Team Sunweb-renner Nikias Arndt en David de la Cruz. Het tiental kreeg niet al te veel ruimte van het peloton, maar bleef wel lange tijd vooruit.

Het leek een rustige etappe te worden, maar op 66 kilometer van de finish werd het peloton opgeschrikt door een massale valpartij. Onder anderen Roglic, Miguel Ángel López en Kelderman waren hierbij betrokken, maar zij konden zonder kleerscheuren weer op hun fiets stappen. Jumbo-Visma-renner Tony Martin moest wel opgeven.

Primoz Roglic reed zo'n 20 kilometer lang een minuut op achterstand. (Foto: Getty Images)

Movistar voert tempo op in peloton

Direct na de valpartij besloot Movistar het tempo in het eerste peloton op te voeren. Roglic kwam hierdoor op een minuut achterstand, maar zo'n 20 kilometer na de valpartij besloot de ploeg van Valverde en Quintana de benen weer stil te houden en keerde de rodetruidrager terug.

Met nog ruim 30 kilometer voor de boeg begon ook de wind een rol te spelen en ontstonden er waaiers in het peloton. Hierdoor raakte Roglic opnieuw even op achterstand, maar met behulp van zijn ploeggenoten keerde hij niet veel later terug in het peloton.

De vluchters reden op dat moment nog altijd een minuut voor het peloton uit. Voor Cavagna ging het op 22 kilometer van de finish niet hard genoeg en hij demarreerde uit de kopgroep.

In de finale werden de andere vluchters één voor één ingerekend door het peloton, maar Cavagna had aan de voet van het slotklimmetje nog een halve minuut voorsprong. De Fransman hield uiteindelijk stand en boekte zo zijn grootste overwinning uit zijn carrière.