Anna van der Breggen heeft zaterdag op overtuigende wijze de GP Plouay gewonnen. De regerend wereldkampioen kwam na 128,6 kilometer solo over de finish in Plouay.

Achter de oppermachtige Van der Breggen werd de Amerikaanse Coryn Rivera tweede en haar land- en ploeggenote Amy Pieters derde.

Van der Breggen ging er met zo'n 10 kilometer te gaan vandoor op de laatste beklimming van de Côte du Lézot. Ze liep iets verder uit op de beklimming van de Côte de Ty Marrec, maar de achtervolgsters kwamen nog even heel dichtbij.

De 29-jarige Zwolse hield echter stand en voegde de wedstrijd uit de WorldTour in Bretagne toe aan haar lange erelijst.

Van der Breggen is de opvolger van Pieters, die de GP Plouay vorig jaar won door in de sprint haar landgenote Marianne Vos en Rivera voor te blijven.

Van der Breggen kreeg slecht nieuws te horen

Van der Breggen kreeg zaterdagochtend nog slecht nieuws te horen. Haar ploeg Boels-Dolmans hoort niet bij de teams die in de komende vier jaar in aanmerking komen voor een WorldTour-status, omdat ze voorlopig niet aan de eisen voldoen.

"We hebben de begroting van de ploeg vastgelegd tot en met het wielerseizoen 2020", zegt teammanager Erwin Janssen van Boels-Dolmans zaterdag op de site van de Nederlandse ploeg.

"Op dit moment wordt door ons hard gewerkt aan het invullen van de daaropvolgende seizoenen. Vanwege de door de UCI gevraagde vierjarige horizon kunnen wij op dit moment dus niet voldoen aan de WWT-licentie voor de komende vier jaar."

Naast Van der Breggen staan onder anderen Pieters en Chantal Blaak bij Boels-Dolmans onder contract. De Nederlandse topwielrensters liggen er allemaal tot eind 2020 vast.