Wielerploeg Boels-Dolmans hoort niet bij de teams die in de komende vier jaar in aanmerking komen voor een WorldTour-status. De formatie van wereldkampioen Anna van der Breggen kan voorlopig niet aan de eisen voldoen.

De internationale wielerunie UCI maakte vrijdag de ploegen die wél klaar zijn voor een WorldTour-licentie bekend. Door hervormingen wordt vanaf 2020 onderscheid gemaakt in twee categorieën: de Women's WorldTeams (WWT) en de Women's Continental Teams (WCT).

Met de hervormingen wil de UCI de vrouwenkalender verder professionaliseren en het gat met het mannenwielrennen verkleinen. Bij WorldTeams is deelname aan de belangrijkste koersen gegarandeerd en zijn rensters onder meer verzekerd van een minimumloon.

"We hebben de begroting van de ploeg vastgelegd tot en met het wielerseizoen 2020", zegt teammanager Erwin Janssen van Boels-Dolmans zaterdag op de site van de Nederlandse ploeg.

"Op dit moment wordt door ons hard gewerkt aan het invullen van de daaropvolgende seizoenen. Vanwege de door de UCI gevraagde vierjarige horizon kunnen wij op dit moment dus niet voldoen aan de WWT-licentie voor de komende vier jaar."

Nederlandse toppers rijden voor Boels-Dolmans

Naast Van der Breggen staan onder anderen Chantal Blaak en Europees kampioen Amy Pieters bij Boels-Dolmans onder contract. De Nederlandse topwielrensters liggen er tot eind 2020 vast.

Boels-Dolman geldt al jaren als een van de grootste ploegen in het vrouwenwielrennen. De laatste vier jaar leverde de formatie telkens de wereldkampioen op de weg.

CCC-Liv (Marianne Vos) en Mitchelton-SCOTT (Annemiek van Vleuten) behoren tot de acht ploegen die zich wél beschikbaar hebben gesteld voor een WorldTour-licentie. In december wordt de definitieve lijst bekendgemaakt.