Fabio Jakobsen wist pas dat hij de vierde etappe in de Vuelta a España dinsdag had gewonnen, toen hij stafleden van zijn ploeg Deceuninck-Quick-Step zag juichen. De 22-jarige Gelderlander durfde zelf niet zijn handen in de lucht te steken, nadat hij zij aan zij met de Ier Sam Bennett in El Puig over de streep was gesprint.

"Ik deed mijn ogen dicht toen ik m'n fiets over de finish duwde. Sam zat zó dichtbij. Toen ik mensen van mijn team zag juichen, wist ik dat ik had gewonnen", zei Jakobsen in een eerste reactie na de finish.

De Nederlands kampioen kon maandag niet meedoen in de massasprint, omdat hij ingesloten raakte. Bennett was toen een klasse apart. Jakobsen werd dinsdag aan het slot van de vierde etappe in stelling gebracht door teamgenoot Maximiliano Richeze.

"Het was een perfecte 'lead-out'. Toen het mijn tijd was om te gaan, ging ik vol aan. Ik gooide m'n fiets over de streep en het bleek genoeg."

'Dit is een grote zege'

Jakobsen kent zo een onvergetelijk debuut in een grote ronde. Hij won al wel een aantal keer op een iets lager niveau, zoals een etappe in de BinckBank Tour en de Ronde van Californië en de Scheldeprijs.

"Ik kwam naar de Vuelta om een etappe te winnen. Dit is een grote zege, zeker omdat ik het doe in de Nederlandse kampioenstrui. Ik ben zo blij dat ik deze zege op mijn 22e al op mijn palmares kan zetten."

Léon van Bon was de laatste die in het rood-wit-blauw een etappe won in een grote ronde. De inmiddels 47-jarige Gelderlander zegevierde in 2000 als Nederlands kampioen in de Tour de France.