Tom Dumoulin vindt het niet makkelijk om na acht jaar te vertrekken bij Team Sunweb, de enige profploeg waarvoor hij ooit gekoerst heeft. Maar de 28-jarige Limburger, die een teleurstellend seizoen beleeft, hoopt bij Jumbo-Visma een nieuwe impuls te geven aan zijn loopbaan.

"Het doet me echt pijn om Sunweb te verlaten", zegt Dumoulin maandag op de site van de Duitse ploeg. "Mijn hart ligt bij dit team en we hebben samen geweldige dingen bereikt, waar ik heel trots op ben."

"Maar na de teleurstelling van het missen van de Tour zat ik thuis en begon ik te denken dat een nieuwe omgeving verfrissend zou kunnen zijn. Daarom heb ik besloten om in te gaan op de interesse van andere ploegen. Er waren heel mooie aanbiedingen en in deze fase van mijn carrière voelde het als het juiste moment om daarop in te gaan."

Na maanden van geruchten bevestigde Team Sunweb maandagochtend dat de ploeg een akkoord heeft bereikt met Dumoulin over de ontbinding van diens tot het einde van 2021 doorlopende contract.

Jumbo-Visma meldde vervolgens al snel dat de Giro-winnaar van 2017 overstapt naar de Nederlandse ploeg, waar hij samen met Steven Kruijswijk en Primoz Roglic een zeer sterke klassementsploeg moet vormen voor de grote rondes.

Dumoulin onderging tweede operatie

Dumoulin beleeft een dramatisch seizoen. Door een valpartij in de eerste week van de Ronde van Italië mislukte zijn belangrijkste doel - het winnen van de Giro - én kon hij niet starten in de Tour de France.

De kans is groot dat hij zijn laatste koers voor Sunweb al gereden heeft. De wereldkampioen tijdrijden van 2017 meldt maandag aan de NOS dat hij vier weken geleden een tweede operatie aan zijn gekwetste knie heeft ondergaan.

"Ik kan nu het fietsen weer een beetje oppakken. De artsen zijn tevreden, maar het gaat lang duren. Ik hoop dat de revalidatie heel voorspoedig gaat en dat ik aan het einde van het seizoen nog een koers kan meepakken. Maar dat is niet de verwachting."

Tom Dumoulin hoopt bij Jumbo-Visma een nieuwe impuls te geven aan zijn loopbaan. (Foto: Pro Shots)

'Het is een moeilijk jaar geweest voor Tom'

De afgelopen maanden sijpelden er steeds meer berichten door dat Dumoulin niet meer tevreden was over de ploegleiding van Sunweb.

"Ik liep al een hele tijd rond met het gevoel dat het niet meer zo lekker liep", zegt de Limburger tegen de NOS., zonder details te geven over de problemen met zijn werkgever. "Ik kon niet meer het uiterste uit mezelf halen en we konden elkaar ook niet meer beter maken."

Sunweb-teambaas Iwan Spekenbrink vindt het jammer dat Dumoulin vertrekt. "Het is een moeilijk jaar geweest voor Tom, waarin hij te maken heeft gehad met meerdere tegenslagen", zegt hij.

"Tom heeft vervolgens toegegeven aan de gedachte dat een nieuwe omgeving verfrissend zou kunnen zijn en we hebben besloten om zijn verzoek voor een vertrek te respecteren en te faciliteren. Tom betekent veel voor onze organisatie. Natuurlijk zijn we verdrietig dat hij vertrekt, maar dit hoort ook bij topsport."