Marta Bastianelli heeft zondag de Postnord UCI WWT Vargarda West Sweden op haar naam geschreven. De Italiaanse rekende in de Zweedse WorldTour-koers in de sprint van een elitegroepje af met titelverdediger Marianne Vos en Lorena Wiebes.

Vos greep zo naast haar vierde zege in de eendagskoers in het westen van Zweden. De Brabantse won de wedstrijd in 2009, 2013 en 2018.

De 32-jarige Bastianelli stond nog niet op de erelijst van de semiklassieker. De wereldkampioene van 2007 boekte zondag haar achtste zege van 2019. In de WorldTour won ze dit jaar al de Ronde van Drenthe en de Ronde van Vlaanderen.

Moniek Tenniglo viel op 19 kilometer van de streep aan op de zevende van acht gravelstroken en de 31-jarige Nederlandse van Mitchelton-Scott sloeg een gaatje van een seconde of twintig op een sterke achtervolgende groep. Met nog 1 kilometer te gaan werd Tenniglo teruggepakt.

Een groep van zo'n dertig rensters sprintte vervolgens om de zege en Bastianelli ging daarin in de laatste meters over Vos heen.

Zaterdag won het Amerikaanse Trek-Segafredo, met onder anderen Ellen van Dijk, al een ploegentijdrit in Vargarda. Die koers telde ook mee voor de WorldTour. Annemiek van Vleuten gaat met vijf koersen te gaan nog steeds aan de leiding in het klassement.