Voormalig baanwielrenster Elis Ligtlee gaat aan de slag namens de KNWU. De olympisch kampioene van 2016 gaat zich bezighouden met een programma rond grensoverschrijdend gedrag binnen de wielersport.

De 25-jarige Ligtlee verzorgt vanaf medio september presentaties en gaat in gesprek met sporters en clubs. Aanleiding is een onderzoek van de KNWU naar mogelijke intimidatie binnen de sport.

"De KNWU heeft als eerste sportbond in Nederland een onderzoek laten doen naar grensoverschrijdend gedrag binnen de wielersport, met als publicatie Opschakelen", zegt algemeen directeur Thorwald Veneberg woensdag op de site van de KNWU.

"In Elis hebben wij een goed boegbeeld gevonden voor de opvolging van dit rapport, waarin wij diverse nieuwe maatregelen en richtlijnen presenteren om een veiliger en gezonder sportklimaat te realiseren."

In november 2016 begon de KNWU het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen de sport. Rond die tijd kwam oud-wielrenster Petra de Bruin naar buiten met het verhaal dat ze jarenlang seksueel is misbruikt.

Ligtlee wil bijdragen aan 'open cultuur'

Eind vorig jaar stopte Ligtlee op 24-jarige leeftijd met baanwielrennen wegens een gebrek aan motivatie. De Overijsselse is blij dat ze nu in een andere rol iets voor de sport kan betekenen.

"Zelf heb ik het tijdens mijn carrière best weleens gemist dat ik met andere (ex-)sporters kon praten over lastige kwesties en wat wel of juist niet 'normaal' is binnen de topsportwereld", zegt ze. "Ik hoop met mijn kennis en ervaring andere sporters en clubs te kunnen helpen om een meer 'open cultuur' na te streven."

Ligtlee kende haar hoogtepunt op de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, waar ze verrassend goud pakte op het onderdeel keirin. Sindsdien werd ze gehinderd door blessures en kwam ze amper nog in actie.

Begin 2018 deed ze internationaal voor de laatste keer van zich spreken bij de WK in Apeldoorn. Ze veroverde brons op de 500 meter tijdrit bij het toernooi waarvoor ze zich niet plaatste, maar toch werd geselecteerd.