Junioren Ilse Pluimers heeft vrijdag de vierde gouden medaille voor Nederland binnengehaald bij de EK wielrennen in Alkmaar. Ze was de beste op de wegwedstrijd.

In de etappe over 69 kilometer bleef de zeventienjarige Pluimers een grote groep net voor. In de sprint achter haar pakte Sophie van Rooijen het zilver, voor de Française Kristina Nenadovic (brons).

Nederland staat nu in totaal op negen medailles, want later op de dag pakte de negentienjarige Lonneke Uneken brons bij de wegwedstrijd voor rensters onder 23 jaar. De titel ging daar naar de Italiaanse Letizia Paternoster.

Donderdag hadden Ellen van Dijk (voor de vierde keer op rij Europees kampioen) en Lucinda Brand (brons) in de tijdrit voor vrouwen voor de vijfde en zesde Nederlandse medaille gezorgd.

Eerder pakten Bauke Mollema, Ramon Sinkeldam, Koen Bouwman, Amy Pieters, Riejanne Markus en Floortje Mackaij de titel op het nieuwe onderdeel gemengde ploegentijdrit. Bij de junioren was er op de tijdrit goud voor Shirin van Anrooij, zilver voor Lars Boven en brons voor Enzo Leijnse.

Later op vrijdag staan nog de wegwedstrijd bij de vrouwen onder 23 jaar en de mannen junioren op het programma. De EK wielrennen duurt nog tot en met zondag.

Ilse Pluimers komt juichend over de streep in Alkmaar. (Foto: Getty Images)