Bjorg Lambrecht liep maandag bij zijn fatale valpartij in de Ronde van Polen een grote scheur in zijn lever op. Die leidde uiteindelijk tot een hartstilstand, waaraan hij overleed, meldt zijn ploeg Lotto Soudal woensdag.

De 22-jarige talentvolle klimmer reed maandag in de rit van Chorzów naar Zabrze een greppel in, waarna hij tegen een betonnen rioolbuis smakte. Hij moest eerst gereanimeerd worden voordat hij naar een ziekenhuis kon worden gebracht. De artsen konden daar zijn leven niet meer redden.

De verwondingen die hij bij zijn val opliep, waren enorm, zegt ploegarts Maarten Meirhaeghe. "Bjorg is overleden aan een grote scheur van de lever die een grote inwendige bloeding veroorzaakt heeft. Ten gevolge daarvan heeft Bjorg een hartstilstand gekregen."

Volgens Meirhaeghe heeft de renner "de grootst mogelijke pech" gehad bij zijn ongeval. "Bij een dergelijke inwendige bloeding is een mirakel nodig, een mirakel dat Bjorg niet gegund was."

'Plaats en tijdstip niet van invloed'

De betrokken artsen valt volgens Meirhaeghe niets te verwijten. "De plaats en het tijdstip hadden geen invloed op de gevolgen. Zelfs als dergelijk letsel zich in een ziekenhuis zou hebben voltrokken, is de kans op een slechte afloop reëel."

Lambrecht was een groot klimtalent. Hij werd vorig jaar tweede op het WK voor beloften en beleefde dit seizoen zijn doorbraak met hoge klasseringen. Zo eindigde hij als zesde in de Amstel Gold Race en werd hij vierde in de Waalse Pijl.

Zijn ploeggenoten hebben de ronde ondanks het tragisch ongeval voortgezet. Zij mochten dinsdag als eerbetoon al als eerste over de finish rijden en hopen in het restant van de koers hun overleden ploeggenoot te eren met een ritzege. De Ronde van Polen duurt nog tot en met vrijdag.