De ASO gaat onderzoeken of een etappekoers voor vrouwen in Frankrijk haalbaar is. De Tour-organisator gaat een speciale werkgroep opzetten om het vrouwenwielrennen verder te ontwikkelen.

La Course, de vrouwenwedstrijd tijdens de Tour de France, was dit jaar net als in 2018 een eendaagse koers. Marianne Vos pakte vrijdag in Pau op heroïsche wijze de zege.

Een woordvoerder van de ASO gaf vrijdag aan persbureau Reuters te kennen dat de eventuele etappekoers voor vrouwen in Frankrijk in elk geval niet tegelijkertijd met de Tour gaat plaatsvinden.

"We kunnen geen Tour de France voor vrouwen houden op hetzelfde moment als de Tour de France voor mannen", aldus de medewerker.

"Dat is logistiek niet mogelijk. De Tour de France is zo groot geworden dat het organiseren van twee etappekoersen tegelijk niet haalbaar is."

ASO kreeg eerder dit jaar forse kritiek

De ASO kreeg eerder dit jaar nog forse kritiek toen bekend werd dat er volgend jaar geen televisie-uitzending zou zijn tijdens de klassiekers Luik-Bastenaken-Luik en Waalse Pijl voor vrouwen.

De official liet daarop weten dat er in 2020 een uitzending van een uur van beide koersen zal komen in samenwerking met de Belgische zender RTBF.

Voorzitter David Lappartient van de internationale wielerunie UCI sprak eerder op vrijdag opnieuw zijn wens uit dat er op termijn een grotere vrouwenkoers georganiseerd wordt, die te vergelijken is met de Tour.

"Op dit moment missen we in de wielersport echt nog een grote koers voor vrouwen, die wereldwijd bekeken kan worden. De organisatie van de Tour de France kan ons daarbij helpen", zei hij in gesprek met de BBC.

"Een eendagskoers voor vrouwen is niet genoeg. Als we een vrouweneditie van de Tour willen, dan moeten we daarvoor strijden. Ik heb daar al stevige discussies over gevoerd met de ASO en ik hoop dat we tot een akkoord kunnen komen."