Marianne Vos kan haar geluk niet op met haar heroïsche zege in La Course. De Nederlandse renner van CCC sprintte in de laatste honderden meters met een indrukwekkende tempoversnelling naar haar tweede winst in de eendagskoers.

"Dit is supermooi. Hoe belangrijk dit is, kan ik niet helemaal zeggen, maar dit geeft een heerlijk gevoel", zei Vos in een eerste reactie bij de finish in het Franse Pau.

Vos reed vlak op het laatste steile gedeelte het gat met de Australische vluchter Amanda Spratt dicht en kwam uiteindelijk alsnog met grote voorsprong solo over de finish.

"Ik had in de verkenning gezien dat dat wel een stukje was dat me lag. Maar het was nog wel ver van de finish, dus ik wist dat de rest gesloopt moest zijn om kans te maken. En dat waren ze blijkbaar", aldus Vos.

"Ik heb wel heel even gedacht dat het te laat was om Spratt in te rekenen, maar aan de andere kant was ze wel de hele tijd binnen schootafstand, dus ik had er op zich wel vertrouwen in dat het moest lukken."

Marianne Vos schreeuwt het uit na haar imponerde zege in La Course. (Foto: Pro Shots)

La Course slechts één keer niet door Nederlander gewonnen

Vos zette in Pau haar goede vorm uit de Giro Rosa door. De 32-jarige Brabantse won eerder deze maand vier etappes in de Italiaanse rittenkoers en vier keer was dat door een indrukwekkende sprint heuvelop.

"Dit is ook precies de afstand die ik aankan, het is niet een inspanning die ik eeuwig kan volhouden. Maar het is inderdaad een heel mooi wapen. Ik weet dat het een van mijn sterke punten is, maar je moet het wel kunnen op het goede moment."

"Ik ben nu in de vorm dat ik dat kan. Ik ben met een supergevoel uit de Giro gekomen en had de motivatie om nog één koers te knallen. Het is fantastisch om in dit soort grote wedstrijden mee te kunnen doen om de zege."

Vos was door het heuvelachtige parcours en de lastige finish al een van de favorieten voor La Course. "Ik was wel een beetje nerveus vanochtend, ik wilde het echt goed doen. Het hielp ontzettend dat mijn team fantastisch werk deed en Spratt precies op tijd terughaalde."

Vos won vijf jaar geleden ook de eerste versie van La Course, die toen nog finishte op de Champs-Élysées in Parijs. De drievoudig wereldkampioene op de weg staat dit jaar op acht overwinningen.