Annemiek van Vleuten is dolblij met haar tweede eindzege op rij in de Giro Rosa. De klassementsleidster van Mitchelton-Scott kwam zondag in de slotrit zoals verwacht niet meer in de problemen.

De dagzege in de vlakke rit tussen San Vito al Tagliamento en Udine ging naar drievoudig eindwinnares Marianne Vos, die al voor de vierde keer een rit won in deze editie van de Giro Rosa.

"Ik voelde me dit jaar nog iets beter dan vorig jaar", aldus de 36-jarige Van Vleuten, die vooral haar ploeg bij de feestvreugde betrok. "Een eendaagse koers kun je misschien winnen omdat je een heel goede dag hebt, maar in een rittenkoers heb je je ploeg echt elke dag nodig."

Van Vleuten was een klasse apart en won ook twee etappes. Zaterdag werd ze afgetroefd door Anna van der Breggen, maar met een veilige marge op zak in het klassement was dat geen probleem.

"Dit is een droom die uitkomt. Vorig jaar won ik hier voor het eerst en het was een hoofddoel voor mij die zege te herhalen. Dit is heel speciaal", aldus de wereldkampioene tijdrijden.

'Zo mooi als het werk zich uitbetaalt'

Volgens Van Vleuten is haar nieuwe eindzege in de Giro Rosa in het tricot van Mitchelton-Scott geen toevalstreffer. "We hebben hier keihard voor gewerkt", zegt ze.

"Het is zo mooi als dat werk zich uitbetaalt. Zeker ook voor het team. We hebben ons enorm goed voorbereid. Dat gaf zeker druk, maar het is extra mooi als je het dan afmaakt. Het is ook een teamprestatie, dat gaan we vieren."

Van de tien ritten in de dertigste editie van de Giro Rosa werden er maar liefst zeven gewonnen door een Nederlandse. Naast Van Vleuten (twee) en Vos (vier) deelde ook Van der Breggen mee in het succes.

Marianne Vos komt in extase over de finish in de slotetappe. (Foto: Pro Shots)