Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Annemiek van Vleuten

Van Vleuten wint voor tweede jaar op rij Giro Rosa, slotrit voor Vos

Annemiek van Vleuten heeft voor het tweede jaar op rij de Giro Rosa gewonnen. De roze leiderstrui van de 36-jarige Nederlandse kwam zondag in de door Marianne Vos gewonnen slotrit niet meer in gevaar.
Door NU.nl

De Nederlandse wielrenster van Mitchelton-Scott won dinsdag de zware bergrit naar Lago di Cancano en nam daar het roze over van de Poolse Katarzyna Niewiadoma. Een dag later bouwde ze haar voorsprong verder uit door de individuele tijdrit op haar naam te schrijven.

De tiende en laatste etappe, een vlakke rit van San Vito al Tagliamento naar Udine, werd gewonnen door Vos. Het was de vierde ritzege voor de Brabantse van CCC-Liv.

Van Vleuten houdt in het eindklassement nummer twee Anna van der Breggen (Boels-Dolmans), de winnares van 2015 en 2017, 3.45 minuten achter zich. De Australische Amanda Spratt, ploeggenote van Van Vleuten, wordt op 6.56 derde.

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Nederland heerst in Giro Rosa

Van de tien ritten in de dertigste editie van de Giro Rosa werden er maar liefst zeven gewonnen door een Nederlandse. Naast Van Vleuten (twee etappes) en Vos (vier etappes) deelde ook Van der Breggen mee in het succes.

Alleen de Italiaanse Letizia Borghesi en de Britse Elizabeth Banks wisten de hegemonie te doorbreken. Bovendien werd de ploegentijdrit gewonnen door de Duitse formatie Canyon SRAM Racing.

Van Vleuten schreef de prestigieuze Italiaanse rittenkoers vorig jaar voor het eerst op haar naam. Ze trad daarmee in de voetsporen van Van der Breggen en Vos (2011, 2012 en 2014).

Van Vleuten is bezig aan een uiterst succesvol jaar. Zo won de regerend wereldkampioene tijdrijden dit voorjaar al de Strade Bianche, Luik-Bastenaken-Luik en werd ze nationaal tijdritkampioene.

Marianne Vos

Marianne Vos komt in extase over de finish. (Foto: Pro Shots)


Lees meer over:

WielrennenAnnemiek van VleutenGiro Donne

Aanbevolen artikelen