De Britse Lizzy Banks heeft vrijdag de achtste etappe van de Giro Rosa gewonnen. De coureur van Bigla kwam solo over de meet in Maniago. Annemiek van Vleuten blijft aan de leiding van het klassement.

Banks maakte deel uit van een groep van tien renners, die uit de greep van het peloton wist te blijven. De Britse viel op ruim 10 kilometer van de streep aan en wist het tot aan de finish vol te houden.

In de kopgroep zaten geen vrouwen die een bedreigingen vormden voor de roze trui van Van Vleuten. De Nederlandse viel zelf ook nog aan op een van de klimmetjes, maar werd weer gegrepen door de meute. Ze hield zich daarna gedeisd.

Het is pas de derde keer deze Giro dat de ritzege niet door een Nederlandse coureur wordt behaald. De openingsploegentijdrit was een prooi voor de Duitse ploeg Canyon SRAM, terwijl de Italiaanse Letizia Borghesi de vierde rit won. Marianne Vos was goed voor drie overwinningen, terwijl Van Vleuten twee etappezeges boekte.

Van Vleuten verdedigt in de resterende twee etappes een voorsprong van ruim vier minuten op landgenote Anna van der Breggen. De Poolse Katarzyna Niewiadoma is op 4.23 de nummer drie.

De grootste test staat zaterdag op het programma, als de coureurs bergop finishen in Montasio. De tiende etappe is een vlakke rit naar Udine.