Annemiek van Vleuten heeft woensdag een grote stap richting titelprolongatie in de Giro Rosa gezet. De 36-jarige coureur won met overmacht de tijdrit.

De geboren Vleutense legde de 12,1 kilometer lange tijdrit over een hellend parcours tussen Chiuro en Teglio af in een tijd van 24 minuten en 31 seconden en was daarmee liefst 53 seconden sneller dan landgenote Anna van der Breggen.

De titelverdediger verstevigde daarmee haar leidende positie in de stand, nadat ze dinsdag in de bergrit naar Lago di Cancano de leiderstrui had gepakt.

Van Vleuten verdedigt in de resterende vier etappes een voorsprong van meer dan vier minuten op Van der Breggen en de Poolse Katarzyna Niewadoma, de nummers twee en drie in de stand.

De Nederlands kampioene tijdrijden won vorig jaar voor het eerst in haar loopbaan de belangrijkste etappekoers bij de vrouwen. Ze won toen bovendien drie etappes.

De belangrijkste test van deze editie staat zaterdag op het programma, als de renners bergop finishen in Montasio. De Giro Rosa eindigt een dag later met een vlakke etappe naar Udine.