Tom Dumoulin mag voorlopig nog geen intensieve trainingsarbeid verrichten. De Limburger heeft nog te veel last van de slepende knieblessure die hij opliep in de Giro d'Italia en hem zijn deelname aan de Tour de France kostte.

Team Sunweb meldt woensdag in een verklaring dat Dumoulin eerst rust moet noemen en volledig moet herstellen. Pas als de Giro-winnaar van 2017 weer helemaal fit is, mag hij op volle kracht trainen.

"Zijn val in de Giro heeft zoals bekend schade veroorzaakt aan bot, pezen, kraakbeen en weefsel in zijn knie. Vooral de pees zorgt voor veel problemen op dit moment", zegt teamarts Anko Boelens op de site van Sunweb.

"Op basis van MRI-scans hebben we nu samen met Tom een schema met een goede balans tussen rust, lichte training en behandeling van de kwetsuur opgesteld."

De 28-jarige Dumoulin kwam in mei tijdens de eerste week van de Giro hard ten val en blesseerde daarbij zijn knie. Hoewel er geen grote schade werd vastgesteld, moest de kopman van Sunweb afstappen en kwam daarmee ook zijn Tour-deelname in gevaar.

Het moment dat Tom Dumoulin afstapt in de Giro d'Italia. (Foto: Pro Shots)

'Focus nu op volledig herstel'

Dumoulin deed weliswaar mee aan het Critérium du Dauphiné - de belangrijkste voorbereidingskoers op de Tour - maar stapte in het slotweekend af. De Nederlander onderging vervolgens een kleine ingreep aan zijn knie en sloeg zijn hoogtestage over, waarna hij besloot helemaal niet meer naar de Tour te gaan.

"De afgelopen drie weken is de focus op het halen van de Tour de France verschoven naar de focus op volledig herstel", aldus Boelens. "Dat zal ook in de komende periode het geval zijn, en pas daarna zullen we ons richten op nieuwe doelen voor de toekomst."

Door de mislukte Giro en zijn afmelding voor de Tour zou Dumoulin eventueel mee kunnen doen aan de Vuelta a España, maar die kans lijkt nu ook steeds kleiner te worden. De derde en laatste grote ronde van het jaar begint op 24 augustus. De WK wielrennen staat eind september op het programma in het Engelse Yorkshire.

Er is deze week sowieso veel te doen om Dumoulin, die in verband wordt gebracht met een vertrek bij Sunweb. Jumbo-Visma zou de belangrijkste gegadigde zijn om de Nederlander aan de selectie toe te voegen.