Annemiek van Vleuten heeft dinsdag een dubbelslag geslagen in de vijfde etappe van de Giro Rosa. De 36-jarige Nederlander schreef op overtuigende wijze de eerste bergrit op haar naam en is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Titelverdediger Van Vleuten plaatste een aanval op de slotklim van ruim 11 kilometer en reed vervolgens eenvoudig weg bij haar concurrenten. Ze kwam met een voorsprong van liefst drie minuten alleen over de finish in Cancano.

De bergrit telde slechts 87,5 kilometer. De vijfde etappe zou de renners eigenlijk naar de Gavia brengen, maar vanwege lawinegevaar werd die lastige klim uit het parcours gehaald.

Lucinda Brand kwam bijna drie minuten na Van Vleuten als tweede over de finish, gevolgd door de Poolse Katarzyna Niewiadoma. De top vijf werd gecompleteerd door de Italiaanse Soraya Paladin en de Australische Amanda Spratt. Anna van der Breggen werd zesde.

Niewiadoma is leiderstrui na vier dagen kwijt

Niewiadoma droeg de leiderstrui al vanaf de eerste etappe, maar ze raakt het roze nu dus kwijt aan Van Vleuten. De renner van Mitchelton-SCOTT zorgde voor de derde Nederlandse dagzege in deze Giro Rosa, nadat Marianne Vos de tweede en derde rit won.

In het klassement heeft Van Vleuten een voorsprong van 2.16 op Niewiadoma. Ashleigh Moolman (derde), Spratt (vierde), en Van der Breggen (vijfde) volgen al op maar dan drie minuten.

De Giro Rosa duurt tot en met zondag en wordt woensdag vervolgd met een individuele tijdrit van 12,1 kilometer. Van Vleuten, ook dan weer een van de favorieten voor de dagzege, schreef de prestigieuze vrouwenkoers vorig jaar op haar naam.