Annemiek van Vleuten is vrijdag met haar ploeg Mitchelton-Scott als vierde geëindigd in de openingsrit van de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. De titelverdedigster gaf in de ploegentijdrit bijna een minuut toe op winnaar Canyon SRAM Racing.

De Poolse Katarzyna Niewiadoma kwam bij Canyon SRAM als eerste over de finish en is zodoende de eerste rozetruidrager tijdens deze editie. De Duitse ploeg legde het 18 kilometer lange parcours van Cassano Spinola naar Castellania af in 31 minuten en 41 seconden.

Bigla Pro Cycling uit Denemarken was 24 tellen langzamer en zette daarmee de tweede tijd neer. Marianne Vos eindigde met de Nederlandse formatie CCC-Liv als derde, op 45 seconden van Canyon SRAM.

Achter Mitchelton-Scott legde Boels-Dolmans, de ploeg van kopvrouw Anna van der Breggen, beslag op de vijfde plek. Die ploeg gaf ruim een minuut toe op de winnaar. Team Sunweb, met onder anderen Lucinda Brand in de gelederen, moest genoegen nemen met de zevende tijd.

Van Vleuten volgde Van der Breggen op

Van Vleuten schreef de Giro Rosa vorig jaar voor het eerst op haar naam. De wereldkampioene tijdrijden was de opvolgster van Van der Breggen, die in 2015 eveneens de sterkste was.

De Giro Rosa telt in totaal tien etappes en duurt tot en met volgende week zondag. De Italiaanse rittenkoers gaat zaterdag verder met een heuvelachtige etappe over 78 kilometer met start en finish in Viù.