Baanwielrenster Kirsten Wild heeft vrijdag bij de Europese Spelen het goud gegrepen op het onderdeel scratch. Op keirin eiste Shanne Braspennincx het zilver voor zich op en op de puntenkoers pakte Jan-Willem van Schip eveneens het zilver.

De 36-jarige Wild bleef op scratch de Italiaanse Martina Fidanza (tweede) en de Wit-Russische Hanna Tserakh (derde) voor. De Overijsselse won na 10 kilometer koers met overmacht de eindsprint.

Het is de eerste medaille voor Wild tijdens deze Europese Spelen. Donderdag kwam ze op de puntenkoers niet verder dan de vijfde plaats.

Wild zorgde voor het tweede Nederlandse goud bij het baanwielrennen in de Wit-Russische hoofdstad. Donderdag triomfeerden Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Roy van den Berg op de teamsprint.

Jan-Willem van Schip met zijn zilveren medaille op de puntenkoers. (Foto: VI Images)

Braspennincx en Van Schip pakken zilver

Op keirin moest Braspennincx in de finale alleen de Litouwse Simona Krupeckaite voor zich dulden. Het brons ging naar de Russin Daria Shmeleva.

Voor Braspennincx was het haar tweede medaille op de Europese Spelen. Eerder pakte ze met Kyra Lamberink het brons op de teamsprint.

Op de puntenkoers bij de mannen verzamelde Van Schip 38 punten. Daarmee pakte de 24-jarige renner uit Wageningen zeven punten minder dan de Griek Christos Volikakis. Het brons was voor de Rus Dmitry Mukhomediarov.

Door het goud van Wild en het zilver van Braspennincx en Van Schip heeft de Nederlandse baanwielrenploeg nu in totaal vijf medailles veroverd in Minsk.