Amund Grøndahl Jansen heeft zaterdag de koninginnenrit in de ZLM Tour gewonnen. De Noor van Jumbo-Visma kwam als eerste over de finish in de derde etappe, die door personenauto's op het parcours werd ingekort.

De 25-jarige Jansen reed in de slotkilometer weg uit een kleine groep en boekte zijn eerste profzege. Zijn ploeggenoot Mike Teunissen werd tweede en verstevigde zo zijn leidende positie in het algemeen klassement.

De Deen Mads Würtz Schmidt werd derde, vóór Maurits Lammertink (vierde) en Huub Duijn (vijfde). Bas van der Kooij was op de tiende plaats de vierde Nederlander in de top tien.

In het klassement heeft Teunissen vijftien seconden voorsprong op Jansen. Würtz Schmidt bezet op zestien tellen de derde plaats.

De derde etappe ging aanvankelijk over ruim 171 kilometer van Buchten naar Landgraaf. De rit voerde het peloton onder meer over de Cauberg en de Eyserbosweg.

Wedstrijdleiding besluit koers een ronde in te korten

Op de laatste plaatselijke omloop reden meerdere personenauto's, waardoor de politie de veiligheid niet kon garanderen. De wedstrijdleiding besloot de rit daarom in de finale in te korten, waardoor de koplopers een ronde eerder mochten strijden om de winst.

In de slotkilometer demarreerde Jansen uit de kopgroep, waarna Teunissen een gat liet vallen. De Noor passeerde net voor de sprintende achtervolgers de streep.

Jansen bezorgde Jumbo-Visma zo al de vierde overwinning in deze ZLM Tour. Jos van Emden won woensdag de proloog en Dylan Groenewegen sprintte in zowel de eerste als de tweede rit naar de winst.

Zondag wordt de ZLM Tour afgesloten met een vlakke etappe over 170 kilometer van Eindhoven naar Tilburg.