Lorena Wiebes heeft zaterdag goud veroverd in de wegwedstrijd van de vrouwen bij de Europese Spelen in Minsk. De twintigjarige Utrechtse was de sterkste in de sprint.

Wiebes troefde in de laatste honderden meters in de straten van de hoofdstad van Wit-Rusland haar landgenote Marianne Vos (zilver) en thuisfavoriet Tatsiana Sharakova (brons) af.

De Mijdrechtse is de opvolgster van de Wit-Russische Alena Amialiusik, die vier jaar geleden verrassend het goud pakte ten koste van de Poolse Katarzyna Niewiadoma (zilver) en Anna van der Breggen (brons).

Wiebes beleeft dit jaar haar grote doorbraak. Ze greep in de afgelopen maanden ook al onder meer de eindzege in de WorldTour-koers Ronde van Chongming, mede dankzij drie etappezeges.

Het zijn voor Nederland de eerste twee medailles op deze Europese Spelen. Het multisportevenement is na de primeur in 2015 toe aan zijn tweede editie, die vrijdag van start ging en nog duurt tot en met maandag 1 juli.

Het podium van de wegwedstrijd bij de vrouwen. (Foto: ANP)

Nederland absolute topfavoriet voor goud

De Nederlandse rensters waren het aan hun stand verplicht om er met het goud vandoor te gaan. Oranje was met Wiebes, Vos, Van der Breggen, Chantal Blaak en Amy Pieters met een ijzersterke ploeg afgevaardigd.

Nederland hield dan ook steeds de controle. Ze lieten weliswaar een kopgroep van vier met Hannah Ludwig, Omer Shapira, Hanna Tserakh en Tetiana Riubchenko wegrijden, maar die kregen nooit veel ruimte.

Op zo'n twintig kilometer van de finish was de samensmelting een feit en was het eigenlijk vanaf dat moment al duidelijk dat een massasprint voor de beslissing moest gaan zorgen.

Nederland had daarin in de persoon van Wiebes de absolute topfavoriet en zij maakte haar status meer dan waar. Ze gaf Vos en Sharakova geen schijn van kans en boekte zo de grootste overwinning uit haar loopbaan.