Egan Bernal heeft vrijdag de leiding in het klassement van de Ronde van Zwitserland verstevigd. De 22-jarige Colombiaan won de zware zevende etappe met finish op de Gotthardpas.

Bernal had na een etappe van 216,6 kilometer van Unterterzen naar St. Gotthard op de streep een voorsprong van 23 seconden op de Italiaan Domenico Pozzovivo en de Australiër Rohan Dennis, de ploeggenoten die respectievelijk tweede en derde werden.

De Oostenrijker Patrick Konrad (vierde), de Tsjech Jan Hirt (vijfde) en de Belg Tiesj Benoot (zesde) gaven 34 seconden toe op de winnaar.

Het slotweekend van de Ronde van Zwitserland begint zaterdag met een relatief vlakke tijdrit van 19,2 kilometer met start en finish in Goms. Bernal verdedigt dan een voorsprong van 41 seconden op Dennis, de regerend wereldkampioen tijdrijden. Konrad staat derde op 1 minuut en 13 seconden, Pozzovivo volgt op 1.17 en Hirt moet 1.19 goedmaken.

In de korte slotrit (101,5 kilometer) van zondag moet er nog flink geklommen worden met drie cols van de buitencategorie.

Koen Bouwman in de aanval

Koen Bouwman, die donderdag zijn ploegmaat Antwan Tolhoek de zesde etappe zag winnen, ging vrijdag in de langste rit van deze Ronde van Zwitserland in de aanval op de eerste klim van de dag. De Nederlander kreeg zeven sterke renners met zich mee, onder wie liefst vier Zwitsers.

Een van die Zwitsers, Steve Morabito, stond in het klassement op slechts twee minuten en dertien seconden van leider Bernal, waardoor de kopgroep niet heel veel ruimte kreeg van het peloton. De maximale voorsprong was iets minder dan vier minuten.

Aan de voet van de Gotthardpas, de fraaie slotklim van 12 kilometer met een gemiddelde stijging van 7,4 procent, was het verschil met de kopgroep nog twee minuten en met nog 5 kilometer te gaan waren allen vluchters bijgehaald door een select groepje favorieten.

Enric Mas plaatste vervolgens de eerste aanval en de Spanjaard sloeg een gaatje van tien seconden, maar hij kon niet volgen toen Bernal op en over hem ging. De kopman van Team INEOS toonde wederom aan dat hij de beste klimmer is in deze Ronde van Zwitserland en boekte zijn eerste dagzege van 2019.