Antwan Tolhoek heeft op fraaie wijze de eerste zege uit zijn profloopbaan geboekt. De renner van Jumbo-Visma won donderdag solo de zesde etappe in de Ronde van Zwitserland.

De 25-jarige renner maakte in de bergetappe naar de top van de Flumserberg deel uit van een omvangrijke kopgroep. Hij versnelde op 3 kilometer van de streep en kwam alleen over de streep.

Tolhoek had aan de finish een voorsprong van zeventien seconden op de Colombiaan Egan Bernal, die in de slotfase nog erg dichtbij kwam, maar zijn aanval vanuit het peloton net wat te laat had ingezet.

Bernal neemt door zijn tweede plaats wel de gele trui over van Peter Sagan, die het aan de voet van de 8,4 kilometer lange slotklim liet lopen. De Colombiaan heeft twaalf seconden voorsprong op de nummer twee, Rohan Dennis.

De Ronde van Zwitserland heeft vrijdag de koninginnenrit op het programma staan. De etappe eindigt dan op de top van de Gotthardpas.

Kopgroep van 25 renners

Tolhoek maakte deel uit van een kopgroep van 25 renners, die al vroeg in de 120 kilometer lange rit van Einsiedeln naar Flumserberg wist weg te komen uit het peloton.

Vooraan zaten ook nog onder anderen de Nederlanders Bert-Jan Lindeman en Pim Ligthart, oud-wereldkampioen Rui Costa en Europees kampioen Matteo Trentin. Lindeman cijferde zich in de slotfase volledig weg voor zijn ploeggenoot Tolhoek.

De koploper begonnen met zo'n twee minuten voorsprong aan de slotklim. Het peloton, gegangmaakt door het Team INEOS van Bernal, naderde echter rap.

Voorin versnelde Tolhoek al snel en de Zeeuw van Jumbo-Visma kreeg de Spanjaard Lluís Mas met zich mee. Even verderop sloot de Nieuw-Zeelander Patrick Bevin aan. Het drietal werkte goed samen en hield een kleine marge op een groepje achtervolgers.

Op 3 kilometer van de meet ging Tolhoek opnieuw aan en nu zagen de andere renners hem niet meer terug. Een late aanval van Bernal maakte het nog even spannend, maar de Zeeuw hield zijn leidende positie vast.