Remco Evenepoel heeft zondag de Ronde van België op zijn naam geschreven. De pas negentienjarige Belg boekt daarmee zijn eerste eindoverwinning in een profwedstrijd.

Evenepoel zag zijn leiderstrui in de vijfde en laatste etappe niet meer in gevaar komen. Die rit voerde het peloton over ruim 158 kilometer van Tongeren naar Beringen en werd gewonnen door de Fransman Bryan Coquard.

De renner van Vital Concept-B&B Hotels bleef zijn landgenoot Pierre Barbier (tweede) en de Let Emils Liepins (derde) voor in de massasprint. Corné van Kessel eindigde op de achtste plek als beste Nederlander.

In de slotkilometer ging een aantal renners op volle snelheid onderuit en vloog tegen de dranghekken. Evenepoel was een van de slachtoffers, maar hij kon ongedeerd verder.

Evenepoel liet in het eindklassement zijn landgenoot Victor Campenaerts 52 seconden achter zich. Tim Wellens werd op zo'n twee minuten derde en zorgde zo voor een volledig Belgisch eindpodium. Pieter Weening was op de tiende plaats de beste Nederlander.

Evenepoel legt basis voor eindzege in tweede rit

Evenepoel legde de basis voor zijn eindzege in de tweede rit, waarin hij na een knappe solo zijn eerste etappezege bij de profs boekte en tevens de leiderstrui pakte. Die gaf het toptalent van Deceuninck-Quick-Step in het vervolg niet meer uit handen.

Begin dit jaar maakte Evenepoel de overstap van de junioren naar de senioren en liet in de eerste maanden op het hoogste niveau al een goede indruk achter.

Zo leidde hij Quick-Step vorige week naar de winst in de klimwedstrijd van de Hammer Series in Limburg.