Wout Poels heeft zaterdag de koninginnenrit in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Limburger plaatste op de slotklim in de stromende regen een late aanval en sprintte naar de zege.

Voor de 31-jarige renner van Team INEOS is het zijn eerste zege van het seizoen. Poels liet na een rit over 133 kilometer van Saint-Genix-les-Villages naar Pipay de Deen Jakob Fuglsang en de Duitser Emanuel Buchmann achter zich.

Poels doet ook meteen een goede zaak voor het algemeen klassement. Hij klimt met nog één etappe te gaan van de tiende naar de vijfde positie op 28 seconden van Fuglsang die de gele trui overnam van de Brit Adam Yates.

De verschillen in de top van het klassement zijn bijzonder klein. Fuglsang heeft een voorsprong van acht seconden op Yates. Tejay van Garderen is derde op twintig seconden.

De renners krijgen zondag wederom een bergrit voor de wielen, al ligt de finish dan op een klim van derde categorie. In de rit van Cluses naar Champéry staan zeven beklimmingen op het programma, waarvan twee van eerste categorie.

Vier zware beklimmingen

De renners moesten in de koninginnenrit van deze Dauphiné liefst vier cols beklimmen, waarvan drie van eerste categorie. De slotklim naar Pipay was er zelfs een van de buitencategorie.

Gaandeweg de zware rit vormde zich een kopgroep van 27 renners, met onder anderen de Nederlanders Lennard Hofstede en Dylan van Baarle en renners als Julian Alaphilippe, Philippe Gilbert en de gevaarlijke Kazak Alexei Lutsenko, die de best geklasseerde renner van het stel was.

Hofstede en Alaphilippe kozen al snel samen de aanval en pakten anderhalve minuut voorsprong op de achtervolgers, terwijl het peloton op een achterstand van vier minuten werd gezet.

Hun aanval werd echter ruim voor de finish in de kiem gesmoord, waarna op de slotklim, waar het inmiddels hard was gaan regenen, een groep van negen overbleef. Daarvan bleken Lutsenko en de Canadees Michael Woods de sterksten, maar op 4 kilometer van de streep werden ook zij gepakt.

Poels in slotkilometer erop en erover

Romain Bardet was daarna de eerste klassementsrenner die het probeerde. De Fransman kreeg Poels met zich mee, maar zij kwamen niet ver.

Fuglsang en Buchmann sloegen daarna wel een gaatje, terwijl Steven Kruijswijk moeite had om te volgen. De kopman van Jumbo-Visma verloor uiteindelijk een minuut.

De koplopers gingen de slotkilometer in met een geringe marge van zo'n tien seconden. Dat was voor Poels sein om de jacht te openen op het tweetal.

De renner van Team Ineos sloot aan met nog 250 meter te klimmen. Hij sprong meteen over Fuglsang en Buchmann heen en sprintte naar de zege.